Kas ir Paleolīta diēta?
Paleodiēta rosina ēst tos produktus, ko mūsu senči ēda pirms 2,5 miljoniem gadu Paleolīta jeb Akmens laikmetā: gaļu, zivis, riekstus, sēklas, augļus un dārzeņus. Savukārt no ēdienkartes tiek izslēgti graudaugi, pākšaugi un piena produkti.
Paleodiēta ir dzīvesveids nevis plāns nomest nepieciešamo svaru un pēc tam atkal atgriezies pie iepriekšējie ēšanas paradumiem, jo, sajūtot enerģijas pieplūdumu, vairs arī negribēsies pie tiem atgriezties. Lūk, ko cilvēki saka par veselības uzlabojumiem, ēdot pēc paleo ideoloģijas:
-
palielināts enerģijas līmenis
-
kvalitatīvāks miegs
-
tīrāka āda un veselīgāka izskata mati
-
prāta skaidrība
-
labāks noskaņojums un attieksme
-
mazāk vēdera uzpūšanās un gremošanas problēmu
-
mazāk galvassāpju un migrēnu
-
mazāk locītavu un muskuļu sāpju
-
mazāk saaukstēšanās un infekciju
IZSLĒDZAM NO UZTURA PAVISAM:
KO? |
Piemēri |
KĀPĒC? |
pārstrādāta pārtika |
gatavas maltītes, ātrās uzkodas (fast food) |
satur daudz E vielu, sāls un cukura, bet maz nepieciešamo uzturvielu – šķiedrvielas, vitamīnus, minerālvielas un citas bioloģiski aktīvās vielas |
rafinēts un pievienots cukurs |
cukurs, fruktoze, fruktozi saturošs kukurūzas sīrups, kukurūzas cukurs, kukurūzas sīrups, agaves sīrups, iesala sīrups, melase, rīsu sīrups, ievārījums, marmelādes, kečups, BBQ mērce un visu, kam sastāvā ir “dekst” un “oze |
visu veidu cukurs veicina insulīna veidošanos organismā, kas palīdz nogulsnēties taukiem |
graudi un graudus saturoši produkti |
milti, mieži, rīsi, kukurūza, sorgo, amarants, savvaļas rīsi, griķi, speltas milti, rudzi, kvinoja, maize, makaroni, cepumi, kūkas, pankūkas, tortillas, kuskuss, auzas, pārslas, alus |
Šos graudaugus neēda mūsu senči akmens laikmetā, tie ienāca mūsu pārtikā tikai pēc agrārās revolūcijas. Graudaugos esošais glutēns var kairināt un bojāt zarnu sieniņas, kas noved pie gremošanas traucējumiem un ir saistīts ar pasliktinātu vērtīgo uzturvielu uzsūkšanos. |
piena produkti |
piens, sviests, siers, krējums, saldējums, jogurts |
Govs piens ir paredzēts, lai teliņi ātri augtu, nevis cilvēka uzturam. Daudzi uzskata, ka apmēram trīs ceturtdaļām pasaules iedzīvotāju ir laktozes nepanesamība, jo cilvēkiem trūkst specifiski gremošanas enzīmi, lai sagremotu pienu, tāpēc bieži vien piena produkti izraisa vēdera uzpūšanos, gāzes, caureju, vemšanu, krampjus un aizcietējumus. Tāpat arī tiek uzskatīts, ka piena produkti paskābina pH līmeni organismā, izjaucot skābju-sārmu līdzsvaru. |
pupas un pākšaugi |
pupas, pupiņas, diedzētas pupiņas, turku zirņi, lēcas, mung pupiņas, zirņi, zemesrieksti, zemesriekstu sviests, soja (ieskaitot tofu, miso, sojas piens, sojas mērce) |
Tāpat kā graudaugi, pākšaugi arī kairina un bojā gremošanas sistēmu, izraisot vēdera uzpūšanos un caureju |
eļļas |
rapšu, palmu, zemesriekstu, safloras, saulespuķu, sojas pupiņu eļļa, margarīns |
Šīs eļļas ir bagātas ar omega-6 taukskābēm, kas ļoti atšķiras no sirdij draudzīgajām omega-3 taukskābēm un izraisa iekaisuma procesus, piemēram, sirds slimības, artrītu |
kartupeļi |
|
Tie satur saponīnus, kas var bojāt zarnu traktu. Tajos esošās cietes dēļ un parasti arī pagatavošanas dēļ tiem ir augsts glikēmiskais indekss, kas izraisa strauju cukura līmeņa palielinājumu asinīs un tam sekojošu insulīna veidošanos. |
AR MĒRU LIETOJAM UZTURĀ:
KO? |
KĀPĒC? |
Sāls |
Daudz sāls uzturā paaugstina risku augstam asinsspiedienam un izjauc skābju-sārmu līdzsvaru organismā. Sāli var aizvietot ar garšaugiem un garšvielām. Ir ļoti viegli pierast pie sālītiem ēdieniem, bet diezgan vienkārši arī atradināties – pakāpeniski samazinot sāls daudzumu ēdienā un ļaujot garšas kārpiņām pielāgoties. |
Medus |
Organisms vienādi pārstrādā dažādus cukurus, tostarp medu, kas vienmēr izsauc insulīna veidošanos, tāpēc ieteicams arī medus lietot ar mēru, lai arī dabisks medus nav apstrādāts un satur daudz labas uzturvielas, ko tajā ielikušas bites. Var izvēlēties lietot arī stēviju, kas ir augu izcelsmes bezkaloriju saldinātājs. |
Alkohols |
Kāda vīna glāze pa retam nav aizliegta, tomēr jāatceras, ka alkohols ir toksīns un lietojams ar mēru. Tai pat laikā daudzi alkohola veidi ražoti no graudiem (alus, šņabis, viskijs) vai rīsiem (sake). |
Sakņu dārzeņi |
Citi sakņu dāreņi nesatur tik daudz cietes kā kartupeļi, tāpēc nav pamats uztraukties par veselības problēmām, tomēr sakņu dārzeņi lietojami ar mēru |
Etiķis |
Etiķis nebija cilvēces ēdienkartē pirms agrārās revolūcijas, tāpēc labāk to nelietot vai izvēlēties ābolu etiķi, balzametiķi vai baltvīna etiķi nevis miežu iesala etiķi. Etiķa lietošana var ietekmēt skābju-sārmu līdzsvaru organismā. |
Izklausās drastiski? Ja uzsākt šo plānu izklausās pārāk šokējoši, izmanto 80/20 principu un atļauj sev (vismaz sākumā) ēst 20% esošo pārtiku – apēd kādu tostermaizi vai cukurotu desertu. Tomēr ieteicams vismaz dažas nedēļas ievērot paleodiētu kārtīgi un pavērot, kā tavs ķermenis jūtas. Pētījumi liecina, ka jau pēc 10 dienām brīvprātīgajiem bija uzlabojies cukura līmenis asinīs, paaugstinājusies jutība pret insulīnu, samazinājies asinsspiediens un samazinājies kopējā holesterīna un triglicerīdu līmenis asinīs.
Pirmais solis – iekārtot virtuvi atbilstoši akmens laikmetam, izmetot visus aizliegtos produktus un ieviešot visus atļautos. Iepērkoties izvēlamies vietējās izcelsmes sezonas produktus, brīvi audzēto vistu olas, bioloģiskos produktus.
Nav komentāru
Komentēt
Pirkumu grozs
Pirkumu grozs ir tukšs.